Kosten

U kunt te maken krijgen met verschillende kosten voor wonen, zorg en welzijn.


Wet Langdurige zorg (Wlz)

De Wet langdurige zorg is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg nodig hebben. Uw verblijf bij Liemerije wordt vanuit de Wlz betaald. De Wlz betaalt uw woonruimte, persoonlijke verzorging en verpleging, eten en drinken en hulpmiddelen. Dit noemen we basisvoorzieningen.

Tijdelijk verblijf (Liemerije Allee)

Tijdelijk verblijf (ook wel eerstelijnsverblijf genoemd) wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Er geldt wel een eigen risico. Het wettelijk verplicht eigen risico voor 2019 is vastgesteld op € 385. Het kan zijn dat u vrijwillig een hoger eigen risico heeft genomen. De eerste zorgkosten betaalt u uit het bedrag van uw eigen risico. De rest van de zorgkosten krijgt u vergoed. U betaalt nooit direct aan Liemerije, maar u krijgt de rekening van de zorgverzekeraar. In sommige situaties kan dit best lang duren.

Naast het eigen risico kan het zijn dat u ook een eigen bijdrage moet betalen, bijvoorbeeld voor medicijnen. Deze kosten betaalt u steeds opnieuw. Mogelijk krijgt u de kosten vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.  

Bewonersbijdrage

Alles wat niet onder de basisvoorzieningen valt, moet u zelf regelen en betalen. Basisvoorzieningen zijn zaken die u dagelijks nodig heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan persoonlijke verzorging, eten en drinken, hulpmiddelen, incontinentie materiaal en ontspanning en activiteiten op de afdeling waar u woont.

Alles wat niet onder de basisvoorzieningen valt, moet u zelf regelen en betalen. Denk hierbij aan het wassen van kleding, de kapper, een abonnement op een krant, maaltijden voor bezoek, toiletartikelen, rookwaren en uitstapjes.

Inkomensafhankelijke bijdrage

Voor verpleging en verzorging betaalt u een eigen bijdrage. Dat is wettelijk zo vastgelegd. Deze bijdrage is afhankelijk van uw inkomen, uw indicatie en persoonlijke situatie. Voor meer informatie over de eigen bijdrage kunt u terecht op de website van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) www.hetcak.nl. Op deze website kunt u ook uw eigen bijdrage berekenen.

Verzekeringen

Uw ziektekostenverzekering blijft gewoon doorlopen als u verhuist naar Liemerije. Uw persoonlijke bezittingen in uw kamer of appartement zijn verzekerd via de inboedelverzekering van Liemerije. Als u veel kostbare spullen heeft, adviseren we u uw eigen inboedelverzekering aan te houden. Liemerije heeft voor al haar bewoners een collectieve WA-verzekering afgesloten.

Waskosten

Liemerije zorgt voor het leveren en het wassen van beddengoed en badgoed. Het wassen, drogen, strijken van uw kleding en overige eigen artikelen kunt u zelf (laten) doen of laten verzorgen door CleanLease. Hier vind u de prijslijst en het formulier wasserijregeling.

Woonkosten De Meridiaan

Als u verhuist naar De Meridiaan in Westervoort huurt u, in de meeste gevallen, de woonruimte van woningbouwvereniging Woonzorg Nederland. Het voornaamste verschil met wonen in onze andere huizen is dat u zelf verantwoordelijk bent voor uw huisvestingskosten. Een overzicht van de kosten vindt u in de bijlage Wonen in De Meridiaan met een Volledig Pakket Thuis (VPT).