Parkinson congres De Liemers

Een congres voor mensen met Parkinson/parkinsonisme en hun naaste(n)

Het congres zit vol. U kunt zich niet meer aanmelden.

Wel kunt u zich aanmelden voor de reservelijst door een mail te sturen naar parkinson@liemerije.nl.

Dit congres is een cadeau voor jou

De Parkinson-unit van Liemerije bestaat 5 jaar. In die 5 jaar hebben we zeker niet stilgezeten. De Parkinson-unit zelf en de (complementaire) zorg zijn geoptimaliseerd. Op basis van onze eigen ervaringen en nieuwe (wetenschappelijke) inzichten. En ook zijn de medewerkers (bij)geschoold, waardoor zij beter kunnen inspelen op de behoefte van de cliënten. Natuurlijk gaan we daar in de toekomst mee door. Maar nu vinden we het tijd om onze ervaringen en inzichten met u te delen. Dat doen we tijdens dit congres.

Twee doelgroepen - twee programma's
Met het congres richten we ons op 2 verschillende doelgroepen. Daarom hebben we het programma gesplitst. Deel 1 is speciaal bedoeld voor mensen met Parkinson/parkinsonisme en hun naaste(n), terwijl deel 2 zich richt op artsen, behandelaren, thuiszorg en andere zorgverleners. Tussendoor is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten tijdens een ruime pauze met soep en broodjes.

PARKINSON CONGRES DE LIEMERS 100 x 100 px 2
ED Smid

Ernst Daniel Smid over zijn leven met Parkinson; voor en na de operatie

Ernst Daniel Smid (70) is een bekende Nederlandse baritonzanger. Zes jaar geleden kreeg hij de diagnose ziekte van Parkinson. Hij had last van ernstige trillingen en kon niet meer kon zingen. De impact van de hersenziekte was enorm. Dankzij een hersenoperatie waarbij elektroden en een neurostimulator werden geïmplanteerd, lacht het leven hem inmiddels weer toe. Hij trilt nauwelijks nog en ook het praten gaat weer goed. Hij durft zelfs weer te zingen.

Tijdens het congres interviewt Brenda Bouwmeester (Logopedist bij Liemerije) hem over zijn ziekte, de impact die dat heeft op zijn leven en wat de operatie voor hem heeft betekend.

Programma


13.45 - 14.20 u

Ontvangst met koffie & thee

14.20 - 14.50 u

Welkomstwoord
Parkinsonzorg bij Liemerije; nu en in de toekomst

14.50 - 15.25 u

Parallelsessies
(kies zelf 2 van de 4 sessies, zie hierna)

15.25 - 15.55 u

Koffie/theepauze en wisseltijd

15.55 - 16.30 u

Parallelsessies

16.30 - 16.45 u

Wisseltijd

16.45 - 17.20 u

Ernst Daniel Smid over zijn leven met Parkinson

17.20 - 18.00 u

Soep & broodjes

18.00 - 18.50 u

Film Smelt (facultatief)

Parallelsessies

We hebben 4 interessante parallelsessies voor u samengesteld. In het programma is ruimte om aan 2 van deze sessies deel te nemen, namelijk van 14.50 - 15.25 uur en van 15.55 - 16.30 uur. Bij uw aanmelding kunt u aangeven aan welke 2 parallelsessies u wilt deelnemen. Op de dag zelf hoort u van ons op welk tijdstip u welke sessie kunt bijwonen.

1. Een mooier leven door zorg met aandacht

Michèle Janssen (Complementaire zorg bij Liemerije) en Petra Wout (Complementaire zorg bij Liemerije)

Massage met een massagedoekje of genieten van geuren, muziek en klanken. Het is allemaal complementaire zorg en een waardevolle aanvulling op de reguliere zorg. Thuis en in het verpleeghuis. Ervaar het zelf tijdens deze sessie!

2. Parkinson beter thuis

Janneke Wolting (Specialist Ouderengeneeskunde bij Liemerije) en Evelien Jansen (Verpleegkundig Specialist en Casemanager Parkinson bij Thuiszorg Groot Gelre)

Langer thuis wonen met Parkinson? Wat heb je nodig? Waar kun je terecht als de ziekte complexer wordt en wat is belangrijk voor iemand met Parkinson en voor de partner? U leert vandaag welke hulp er thuis en extern mogelijk is, zoals tijdelijke opname of dagbehandeling.

3. Powertraining PWR! helpt bij Parkinson

Ismeta Lemo (Fysiotherapeut bij Liemerije) en Ruud Gerritsen (Fysiotherapeut bij Fyzio Zevenaar)

U krijgt een presentatie én een PWR! training (Parkinson Wellness Recovery). In het theoretische deel leggen we uit wat de meerwaarde is van PWR! bij Parkinson. Daarna gaat u oefenen met de 'Basic4' van PWR!.

4. De naaste aan het woord!

Hanneke Frouws (Maatschappelijk werker bij Liemerije) en Colin van der Heijden (Medisch maatschappelijk werker & Expert psychosociale zorg bij ParkinsonNet)

In deze sessie staan we stil bij hoe het met ú gaat. Aan bod komen o.a. acceptatie van de ziekte en communicatie met uw naaste. We vertellen wat het online zelfmanagement programma 'Partner in Balans' inhoudt en wat het voor u kan betekenen.

Praktische informatie

Locatie

TURMAC Cultuurfabriek
Kerkstraat 27 - 6901 AA Zevenaar

Kosten

Wij vieren het 5-jarig bestaan van onze Parkinson-unit. Dit congres is ons cadeau aan u. Deelname is gratis.

Sponsoren

Dit congres kan niet plaatsvinden zonder sponsoren. Onze bijzonder dank gaat uit naar ParkinsonNet, voor hun bijdrage aan de samenstelling en organisatie van dit congres en Drukkerij Antop voor het drukken van de uitnodigingsfolder.

Turmac foto binnenzijde