Als een vis in het water in de ouderenzorg

Ruim 22 jaar werkte Chantal van den Brand -Ragas (44 jaar) in een wasserij maar sinds juni werkt ze met veel plezier als leerling woonbegeleider bij Liemerije Heukelumshof in Pannerden.


Een reorganisatie van de wasserij dwong haar tot nadenken over haar loopbaan. Via werk in een staalfabriek en een opleiding tot administratief medewerker kwam ze uiteindelijk in de ouderenzorg terecht.

,,Iedereen zei al jaren tegen mij dat ik in de zorg moest gaan werken. ik zorg overal en altijd voor iedereen. Lange tijd durfde ik de stap niet te zetten, maar uiteindelijk heb ik mijn hart gevolgd. Met de kennis van nu zou ik het jaren eerder hebben gedaan.” Chantal voelt zich in de zorg en op Heukelumshof op haar plek. ,,Ik voel me als een vis in het water. Werken in de zorg past echt bij mij. Dit is wat ik wil.”

Chantal volgt de opleiding VIG-MZ aan het Astrum College in Arnhem. Ze gaat één dag in de week naar school en loopt daarnaast drie dagen stage bij Liemerije. Ze vindt het best pittig. ,,De opleiding gaat snel en je hebt veel huiswerk en opdrachten.” De combinatie van werken en leren bevalt haar goed. ,,Het is fijn om met studiegenoten ervaringen uit te wisselen en te leren van elkaar. Op het werk kan ik de theorie meteen in de praktijk toepassen. En bij twijfel, kan ik altijd terugvallen op mijn collega’s.”

,,Ik vind het werk heerlijk. Ik krijg er positieve energie van om mensen te ondersteunen bij de dagelijkse dingen en aandacht te geven. Bij de één bied je een luisterend oor, bij de ander veeg je een traan van de wangen en bij de volgende bewoner maak je een grapje.” En de als bewoners laten merken dat ze haar aanwezigheid op prijs stellen, is Chantals dag helemaal goed. ,,Die glimlach, de begroeting als je een paar dagen niet bent geweest of de bedankjes…daar doe je het voor.”

Het werk leert Chantal ook nieuwe dingen over zichzelf. ,,Je leert jezelf kennen in nieuwe situaties. Ik ben bijvoorbeeld van mezelf vrij druk maar als ik bij de bewoners ben juist niet. De bewoners geven me rust. Dat had ik van tevoren niet gedacht.”

Een tip voor mensen die een overstap naar de zorg overwegen: ,,Als je je hart open kunt stellen voor oudere mensen dan is het heel bijzonder om iets te kunnen betekenen in de laatste fase van iemands leven.”  

Is werken in de ouderenzorg ook iets voor jou? Verken je mogelijkheden en neem contact op met PenO via 088-0441980 of stuur een mail naar peno@liemerije.nl