Geheugenkoor Zevenaar bestaat 5 jaar

Geheugenkoor Zevenaar bestaat vijf jaar. Het bijzondere koor bestaat uit ouderen met dementie en hun mantelzorger.


Iedere woensdagavond zingen ze samen een uur lang liedjes van vroeger begeleid door Jeike de Haan (zang en gitaar) en bewoner Joop Leewis van Liemerije op gitaar

“Ik heb iedere woensdagavond wel een paar kippenvelmomenten. Het is mooi om te zien hoe de koorleden intieme en bijzondere momenten beleven met hun naasten. Samen zingen heeft iets speciaals. Het is iedere keer een feestje om erbij te zijn”, zo vertelt activiteitenbegeleider Margo de Raat van Liemerije.

Uit onderzoek blijkt dat het muzikale geheugen van mensen met dementie lang intact blijft.  Als communiceren steeds moeilijker wordt, biedt muziek nog lang de mogelijkheid om contact te maken. Zo ook voor Jeske Alblas die samen met haar moeder iedere week vanuit Arnhem naar Zevenaar komt. “Bij het geheugenkoor zijn mijn moeder en ik samen in hetzelfde moment. En dat gebeurt niet meer zo vaak omdat mijn moeder steeds vaker in haar eigen wereld zit. Hier zingen we hetzelfde liedje op hetzelfde moment. Het is echt ons moment samen. Dat pakt niemand ons af. ”

Om zich heen ziet Jeske ook de andere koorleden genieten. ,,Het is zo mooi om te zien hoe mensen echt opbloeien tijdens het zingen. Mensen die onderuit gezakt in hun stoel zitten en geen contact maken, worden weer helder als we gaan zingen.”

Ook de heer en mevrouw Frerix genieten zichtbaar van het samen zingen.  ,,Zingen is eigenlijk het enige dat mijn man nog leuk vindt om te doen. Het is echt heel fijn om dit samen te doen. Het koor voelt als familie”, zo vertelt mevrouw Frerix.

Het koor bestaat bewust uit maximaal 22 leden. “Wij willen het heel graag kleinschalig en intiem houden”, aldus Margo de Raat. Op dit moment is er een wachtlijst voor het koor. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de receptie van Liemerije via 088-0441999.