Gelukkig kan ik hier doen wat ik wil

Op zijn bureau staat een laptop en een groot beeldscherm. Verspreid door zijn kamer staan nog meer computers, schermen en IPads. Het is duidelijk dat hier een liefhebber en kenner van computers woont.


De heer Klinkenberg (77 jaar) woont sinds 17 december 2018 op de Parkinson Unit van Liemerije Zevenaar. Hij heeft met de verhuizing veel moeten achterlaten maar gelukkig is er op zijn kamer wel plaats voor zijn computers.

Klinkenberg was werktuigbouwkundig constructeur/tekenaar. Veertien jaar geleden merkte hij dat zijn vingers het toetsenbord niet meer raakten zoals hij het wilde. ,,Mijn vinger bleef maar op de A hangen”, zo vertelt hij. Al snel volgde de diagnose ziekte van Parkinson. Met de jaren kreeg hij steeds meer last van de symptomen van de progressieve hersenziekte. Sinds eind vorig jaar heeft hij 24 uur per dag zorg nodig en verhuisde hij naar Liemerije.

,,En dan moet je letterlijk en figuurlijk heel veel achterlaten en je aanpassen aan de nieuwe situatie”, vertelt Klinkenberg.  Het wonen bij Liemerije bevalt hem goed. ,,De verzorging is prima en de medewerkers zijn goed voor me. Nu de diëtist heeft gezegd dat ik meer moet eten komen ze bijvoorbeeld steeds met andere lekkere dingen aan.”

Wel vindt Klinkenberg het lastig dat hij in de gezamenlijk huiskamer geconfronteerd wordt met de gevolgen van zijn ziekte. ,,Ik hoef er niet meer van te weten. Ik ken de uitkomst toch al. Daarom zit ik graag op mijn kamer achter de computer te programmeren en te tekenen. Gelukkig kan ik hier gewoon doen wat ik wil.’’

Zo gaat hij één keer in de week een paar uur houtbewerken in het Dagactiviteitencentrum van Liemerije. ,,Daar hebben ze inmiddels ook door dat ik handig ben met computers. Ze hebben me gevraagd om 3D-tekeningen te maken. Dat vind ik mooi om te doen en ik ben er goed in.” Drie middagen deelt hij zijn kennis door het geven computerles aan senioren in de Hooge Bongert.

En zo maakt hij er het beste van. ,,Ik moet er mee leren leven. Meer kan ik niet doen. Je kunt niet zeggen ik heb me er voor opgegeven maar ik trek me nu toch maar terug.”

Meer weten over Liemerije? Kijk op www.liemerije.nl, stuur een e-mail naar info@liemerije.nl of bel met 088-0441999