Hospice De Hazelaar bestaat 12,5 jaar

Hospice De Hazelaar bestaat deze zomer 12,5 jaar! De Hazelaar, onderdeel van Liemerije Zevenaar, is een afdeling voor terminaal zieke mensen die in alle rust en veiligheid willen sterven. In een huiselijke sfeer worden cliënten en hun naasten ondersteund om de laatste levensfase zo goed mogelijk door te brengen.

Woonbegeleider Imelda Theune en vrijwilligster Nan Hoeste werken allebei vanaf de start op De Hazelaar.  ,,Werken op De Hazelaar geeft mij heel veel voldoening. Ik vind het bijzonder dat je het laatste stukje van iemands leven mag meelopen om het zo goed mogelijk in te vullen. De Hazelaar is een afdeling waar heel weinig moet en heel veel kan”, zo vertelt Imelda. ,,Ik vind het mooi dat ik er aan kan bijdragen dat het laatste deel van het leven van een zo hoog mogelijke kwaliteit is”, zo vult Nan aan.

De Hazelaar biedt al 12,5 jaar goede medische zorg, aandacht voor lichamelijk en psychische klachten en pijnbestrijding. Alles is gericht op het zo goed mogelijk afronden van het leven. Ook is er veel aandacht voor de naasten. ,,In het hospice worden naasten zo ontlast dat ze weer partner of kind kunnen zijn omdat de verantwoordelijkheid voor de zorg door ons wordt overgenomen. Dat is het grote voordeel van een hospice in vergelijking met thuis sterven”, aldus Imelda.

Op De Hazelaar vormen medewerkers en vrijwilligers samen een hecht team, een geoliede machine. Nan geniet van de persoonlijke aandacht die ze cliënten kan geven. ,,Even een praatje maken, de nagels lakken of samen wandelen. Mensen verwennen, dat vind ik heel plezierig.” De contacten op De Hazelaar zijn intensief maar Nan en Imelda kunnen er beide goed mee om gaan. ,,Het is een intensief maar kort traject. Je loopt het allerlaatste stukje samen op maar als ik de cliënt en zijn naasten goed geholpen heb dan kan ik het voor mezelf ook goed afsluiten”, zo vertelt Imelda.

De afgelopen 12,5 jaar is De Hazelaar volgens Imelda iets realistischer geworden. ,,Toen we begonnen werd alles uit de kast getrokken, was niets te gek. Maar tegenwoordig komen de mensen steeds later en zieker binnen. We merken dat cliënten over het algemeen vooral behoefte hebben aan rust en regelmaat, aandacht en een veilig en vertrouwd gevoel.”

De eerste jaren zat het hospice in een oud gebouw van toen nog Verpleeghuis Zevenaar. ,,Het was daar klein, intiem en compact. De nieuwe Hazelaar is modern en biedt meer privacy en ruimte voor cliënten, naasten en medewerkers. ,,Hier is het makkelijk om gepaste afstand te houden. In het begin zaten we echt bovenop elkaar.” En het mooie van de nieuwe afdeling is dat er een groot dakterras bij zit waar veel gebruik van wordt gemaakt. ,,Cliënten en familie vinden het heerlijk om daar lekker te zitten”, zo weet Nan.

In de toekomst zal de zorg in het hospice nog complexer worden. ,,De medische wetenschap ontwikkelt zich steeds verder. Mensen worden vaak lang behandeld en zullen in het hospice ook steeds specifiekere zorg nodig hebben”, zo blikt Imelda vooruit. Imelda en Nan zijn het meteen eens over het niveau van de zorg die de Hazelaar moet leveren. ,,Je moet de zorg leveren die je ook voor jezelf of voor je ouders zou willen”, vinden ze eensgezind.

Het 12,5 jarig bestaan wordt 12 september met een receptie gevierd. Op 2 september staat De Hazelaar centraal in het programma Gelderland Helpt van Omroep Gelderland.