Ik zou het iedere oudere gunnen!

,,Ik zou het iedere oudere gunnen. Echt waar!.” De 94-jarige mevrouw Smits - te Dorsthorst woont ongeveer een jaar naar volle tevredenheid bij Liemerije Heukelumshof in Pannerden. Een gebroken schouder zorgde ervoor dat ze niet meer zelfstandig in Zevenaar kon blijven wonen.


In eerste instantie wilde ze écht niet naar Pannerden verhuizen maar in Zevenaar was geen plaats. Na enig aandringen ging ze toch. Onder de voorwaarde dat ze terug naar Zevenaar zou gaan zodra er plek was. ,,Maar dat is er nooit van gekomen. Ik vond de sfeer hier meteen goed. Ik kwam bij een stel dames terecht waar het goed mee klikt. Ik voel me hier thuis en blijf hier nu voor altijd. ”

In het begin woonde mevrouw Smits op een kleinschalige afdeling waar de huiskamer gedeeld wordt met andere bewoners. Na een klein half jaar kreeg ze de kans om binnen Heukelumshof te verhuizen naar een appartement. Daar kan ze zelfstandig wonen en krijgt ze de zorg die ze nodig heeft. Zittend op haar balkon, geniet ze van het uitzicht op de dijk en de bomen. ,,Ik houd van de natuur en ruimte om me heen. En dat heb ik hier.”

Het appartement geeft haar de privacy waar ze behoefte aan heeft. ,,Ik heb een breed sociaal netwerk en krijg veel visite. Het is bij mij altijd een zoete inval. Ik vind het fijn dat mijn bezoek in mijn eigen appartement kan ontvangen.” En als ze even geen bezoek heeft en toch zin heeft in gezelschap, gaat ze naar haar vriendinnen op de afdeling. ,,En daar eet ik ook altijd.”

Als oudste van 11 kinderen kreeg ze niet de mogelijkheid om te leren. ,,Ik heb dat altijd heel jammer gevonden. Maar in die tijd was dat heel normaal. Ik was 21 toen mijn jongste broertje werd geboren. Ik maakte de positiekleren voor mijn moeder. Er was geen geld en tijd om verder te leren.”

Jarenlang zorgde ze voor haar zieke man met  wie ze drie kinderen kreeg. Een van de kinderen overleed toen hij 30 jaar was. ,,Nee, er is me niets bespaard gebleven in het leven. Maar ik ben een positief ingesteld mens en zet altijd snel de schouders er weer onder.” Ze geniet dan ook volop van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Haar hobby’s koken, bakken en handwerken kan ze helaas niet meer uitoefenen. ,,En dat mis ik echt. Maar voor iemand van mijn leeftijd kan het niet beter. Ik ben nog blij met iedere dag. Ik heb een rijk leven gehad en nog steeds.”