Mijn moeder is tot het laatst toe geliefd geweest

,,De medewerkers hebben alle liefde en zorg die ze in zich hebben, van het begin tot het eind, met mijn moeder gedeeld.”


Dat is de belangrijkste reden dat Joletta Schoone uit Duiven met een positief gevoel terugkijkt op de periode dat haar moeder bij Liemerije Zevenaar woonde. Mevrouw Hoogeveen - van der Bijl overleed begin september op 87-jarige leeftijd.

Mevrouw Hoogeveen kwam drie jaar geleden bij Liemerije wonen omdat het thuis vanwege vasculaire dementie niet meer ging. ,,Bij Liemerije vond mijn moeder al snel de veiligheid en geborgenheid die ze zo nodig had. Het is echt haar plek geworden.” Al bleef haar moeder regelmatig zeggen dat ze weer naar huis wilde. ,,Het zijn beste mensen maar ik blijf hier niet”, zo sprak ze in het begin regelmatig.

Toch voelde mevrouw Hoogeveen zich volgens haar dochter snel op haar gemak en deed ze graag mee aan uiteenlopende activiteiten. ,,Bij Liemerije kwam ze uit haar isolement. Ze maakte deel uit van de gemeenschap en hoorde er bij.” Ondanks haar dementie maakte mevrouw Hoogeveen veel contact met haar medebewoners en medewerkers. ,,Ze wist mensen aan zich te binden en heeft zoveel liefde ontvangen.”

De periode rondom het overlijden van haar moeder omschrijft Joletta als liefdevol en louterend. ,,We mochten altijd bij haar zijn en je merkte dat iedereen op de afdeling er mee bezig was. Ook na haar overlijden werd er liefdevol voor mijn moeder gezorgd.  Het was mooi om te ervaren dat mensen dat voor je moeder willen doen.”

Vanzelfsprekend mist ze haar moeder. ,,Maar ik mis ook de dynamiek in de huiskamer, de verschillende bewoners bij elkaar. Die woonkamer is het ongefilterde leven in een notendop.”  Mensen zouden volgens Joletta makkelijker over de drempel van een verpleeghuis moeten stappen. ,,Mensen die nooit bij mijn moeder zijn geweest, hebben echt iets gemist. Ik heb er zoveel mooie dingen meegemaakt. Dementie hoort helaas soms bij het leven. Daar moet je niet voor weglopen.”

Ze stoort zich aan de negatieve beeldvorming rondom de ouderenzorg. ,,Bij Liemerije is mijn moeder tot het laatst toe geliefd geweest en heeft ze de zorg en liefde ontvangen die ze zo verdiende. Medewerkers moeten daar veel meer waardering voor krijgen. Daarom vertel ik mijn verhaal.”