Optimistisch blijven en weer doorgaan

,,Optimistisch blijven en weer doorgaan.” Dit levensmotto komt de 78-jarige Theo Koerntjes op dit moment goed van pas. Vanwege een gebroken heup verblijft hij op revalidatieafdeling De Linde van Liemerije Zevenaar.


Hij brak zijn heup bij een val en werd geopereerd in Rijnstate in Arnhem. ,,Na de operatie wilde ik zo snel mogelijk hier naar toe. Ik heb het hier goed naar mijn zin. De medewerkers staan altijd voor me klaar. Natuurlijk moet ik  weleens wachten maar waar hoef je dat niet?”, zo spreekt Koerntjes zijn waardering uit.

Op De Linde kunnen ouderen na een ingrijpende ziekte, operatie of beroerte revalideren. Het doel is om cliënten weer terug te laten keren naar de eigen woonomgeving. Cliënten volgen verschillende therapieën zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, bewegingstherapie of logopedie. Ook dagelijkse activiteiten zoals  wassen, aankleden, koffie zetten en koken worden (opnieuw) aangeleerd.

Revalideren is een inspannend proces beaamt Koerntjes. ,,Oefenen, oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Als ik in de stoel blijf zitten gaat het echt niet vooruit. Maar inmiddels kan ik met de rollator weer een beetje lopen. Ik oefen regelmatig met de fysiotherapeut en doe keer twee tot drie keer per dag zelf verschillende oefeningen. De behandeling is perfect.”

Hij wil voor de kerstdagen weer thuis in Duiven zijn zodat hij kerst kan vieren met  zijn vrouw, met wie hij 52 jaar getrouwd is. ,,Maar als het nog niet goed genoeg gaat, blijf ik liever nog wat langer. Ik wil geen risico lopen want ik wil 100 jaar worden.”  Het echtpaar woont in gelijkvloerse seniorenwoning. Aanpassingen zijn gelukkig dus niet nodig. Ook voordat Koerntjes zijn heup brak, had hij al wat klachten en kwam de thuiszorg dagelijks langs. ,,Ik heb van de week gedroomd over al mijn operaties. Het zijn er inmiddels meer dan tien.”

Tussen het oefenen door zoekt hij graag de gezelligheid op. ,,Dan ga ik even in de huiskamer koffiedrinken en praten met de andere mensen.” En waar nodig helpt hij zijn mede revalidanten graag. ,,Ik doe graag iets voor een ander. Het is geen moeite.” In het verleden was hij onder andere voorzitter van de schutterij en vrijwilligers op Zonnebloem in Duiven en de Braamberg in Arnhem.

’s Avonds kijkt hij graag onder het genot van een biertje of een Jägermeister graag naar zijn favoriete sport darten. ,,En iedere donderdagavond ga ik ’s avonds zelf darten in Duiven. Dat lukt wel weer met de rollator. En als ik een pijltje op de grond laat vallen, pakt iemand anders hem voor me op.”