Van het ene op het andere moment staat de wereld op zijn kop

,,Zo ga je op visite bij je broer. Zo lig je het ziekenhuis.” Ongeveer een jaar geleden stond het leven van mevrouw Veldman (85 jaar) op zijn kop.


Op visite bij haar broer stootte ze hard met haar been tegen de punt van de tafel en verging ze van de pijn. In het ziekenhuis werd ze geopereerd en kreeg ze een nieuwe heup. ,,Het ene moment ben je gezond en het andere moment kun je niet meer thuis wonen. Dat is wat hoor!”, zo vertelt ze.

Na haar revalidatie verhuisde mevrouw naar een appartement bij Liemerije Meulenvelden in Didam. ,,In het begin was het best wel heel moeilijk. Maar het is een prima appartement en het is goed hier. De medewerkers zijn allemaal even aardig en vriendelijk. Als er iets is dan zijn ze er meteen. Dat geldt ook voor de dokter en de tandarts. Dat geeft een goed gevoel.” Met behulp van een rollator kan ze zich inmiddels weer redelijk redden.

Ze zit graag op het gezellig ingerichte balkon van haar appartement. ,,Lekker uit de wind en in de zon.” Maar nog liever fietst ze gezellig met een medewerker een rondje door Didam op de duofiets. ,,Ik ben graag buiten. En als ik even het dorp in wil of naar de winkel moet, dan gaat er altijd wel iemand met me mee.”

Iedere week spreekt ze af met vier vriendinnen uit haar oude woonplaats. ,,Dan we kaarten we en vertellen ze me de laatste nieuwtjes.” Mevrouw Veldman vindt het lastig dat ze voor bijvoorbeeld vervoer hulp moet vragen aan haar dochters. ,,Ze doen het graag hoor! Maar ik was altijd gezond. Pakte de elektrische fiets of de auto wanneer ik wilde. Ik was van niemand afhankelijk. Nu moet ik mijn dochters vragen en dat vind ik echt moeilijk.”

Gelukkig worden er in Meulenvelden veel grotere en kleinere activiteiten georganiseerd. Zo was er laatst een demonstratie van rolstoeldansen.  ,,Eerst wilde ik niet gaan, maar ik ben blij dat ik toch gegaan ben. Het was erg mooi om te zien.” En wie weet, doet ze binnenkort ook wel mee met het handwerken. ,,Dat heb ik vroeger heel veel gedaan maar ik heb er steeds geen zin in.”

Haar dochters en de kleinkinderen komen vaak langs. ,,Daar kijk ik altijd naar uit. Lekker samen lachen.”

Mevrouw Veldman is een gefingeerde naam.