Parkinson congres De Liemers

Een congres voor artsen, behandelaren, thuiszorg en andere zorgverleners

Dit congres is een cadeau voor jou

De Parkinson-unit van Liemerije bestaat 5 jaar. In die 5 jaar hebben we zeker niet stilgezeten. De Parkinson-unit zelf en de (complementaire) zorg zijn geoptimaliseerd. Op basis van onze eigen ervaringen en nieuwe (wetenschappelijke) inzichten. En ook zijn de medewerkers (bij)geschoold, waardoor zij beter kunnen inspelen op de behoefte van de cliënten. Natuurlijk gaan we daar in de toekomst mee door. Maar nu vinden we het tijd om onze ervaringen en inzichten met jou te delen. Dat doen we tijdens dit congres.

Twee doelgroepen - twee programma's
Met het congres richten we ons op 2 verschillende doelgroepen. Daarom hebben we het programma gesplitst. Deel 1 is speciaal bedoeld voor mensen met Parkinson/parkinsonisme en hun naaste(n), terwijl deel 2 zich richt op artsen, behandelaren, thuiszorg en andere zorgverleners. Tussendoor is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten tijdens een ruime pauze met soep en broodjes.

PARKINSON CONGRES DE LIEMERS 100 x 100 px 2
ED Smid

Ernst Daniel Smid over zijn leven met Parkinson; voor en na de operatie

Ernst Daniel Smid (70) is een bekende Nederlandse baritonzanger. Zes jaar geleden kreeg hij de diagnose ziekte van Parkinson. Hij had last van ernstige trillingen en kon niet meer kon zingen. De impact van de hersenziekte was enorm. Dankzij een hersenoperatie waarbij elektroden en een neurostimulator werden geïmplanteerd, lacht het leven hem inmiddels weer toe. Hij trilt nauwelijks nog en ook het praten gaat weer goed. Hij durft zelfs weer te zingen.

Tijdens het congres interviewt Brenda Bouwmeester (Logopedist bij Liemerije) hem over zijn ziekte, de impact die dat heeft op zijn leven en wat de operatie voor hem heeft betekend.

Programma


15.30 - 16.00 u

Ontvangst met koffie & thee

16.00 - 16.45 u

Welkomstwoord
Parkinsonzorg bij Liemerije; nu en in de toekomst
Parkinsonzorg in de regio

16.45 - 17.20 u

Ernst Daniel Smid over zijn leven met Parkinson

17.20 - 18.00 u

Soep & broodjes

18.00 - 18.35 u

Parallelsessies
(kies zelf 2 van de 4 sessies, zie hierna)

18.35 - 18.45 u

Wisseltijd/pauze

18.45 - 19.20 u

Parallelsessies
(kies zelf 2 van de 4 sessies, zie hierna)

19.20 - 20.30 u

Borrel en gelegenheid tot netwerken

Parallelsessies

We hebben 4 interessante parallelsessies voor je samengesteld. In het programma is ruimte om aan 2 van deze sessies deel te nemen, namelijk van 18.00 - 18.35 uur en van 18.45 - 19.20 uur. Bij je aanmelding kun je aangeven aan welke 2 parallelsessies je wilt deelnemen. Op de dag zelf hoor je van ons op welk tijdstip je welke sessie kunt bijwonen.

1. Richtlijn Palliatieve zorg bij Parkinson

Paul Smit (Specialist Ouderengeneeskunde/Hospice-arts bij Zorggroep Solis en mede-auteur van de richtlijn)

Hoe ga je tijdig het gesprek aan over toekomstige zorgplanning? Wat doe je met signalen? Waar moet je aan denken als het niet meer gaat? Tijdens deze sessie leer je alles over de nieuwe richtlijn en is er gelegenheid voor vragen en om het gesprek aan te gaan over het toepassen van de richtlijn in jouw dagelijkse praktijk.

2. Parkinson beter thuis

Hilda Hartholt (Parkinson verpleegkundige bij Liemerije en Rijnstate) en Selma de Wit (Projectleider 'Parkinson Beter Thuis', ParkinsonNet)

Langer thuis wonen met Parkinson? Het landelijke ZonMw project 'Parkinson Beter Thuis' van ParkinsonNet onderzoekt wat daarvoor nodig is. Inmiddels zijn er al diverse succesvolle trajecten en behandelingen die we in de regio Arnhem-Zevenaar willen toepassen. We vertellen je tijdens deze sessie alles over dit project!

3. Communiceren bij cognitieve problemen

Brenda Bouwmeester (Logopedist bij Liemerije)en docent Com-mens) en Janna Maas (Logopedist bij Liemerije en Expert Logopedie ParkinsonNet)

Loop je wel eens vast in de communicatie met een cliënt met Parkinson? Bijvoorbeeld omdat de cliënt moeilijk verstaanbaar is, woordvind-problemen of cognitieve problemen heeft? Tijdens deze sessie nemen we je mee in de complexiteit van communicatie en geven we praktische tips.

4. De naaste aan zet!

Hanneke Frouws (Maatschappelijk werker bij Liemerije) en Colin van der Heijden (Medisch maatschappelijk werker & Expert psychosociale zorg bij ParkinsonNet)

In deze interactieve sessie vertellen we je alles over het programma 'Parkinson Partner in balans'. We gaan oefenen en je verplaatst je in de rol van naaste/coach. Welke vragen krijg je? Wat doet dat met jou als zorgverlener en welke vragen stel je als coach? In deze sessie komen nieuwe inzichten en praktisch oefenen samen.

Accreditatie

  • Dit congres is geaccrediteerd voor Verzorgenden, Verpleegkundigen en Register zorgprofesionals (5 punten)
  • Accreditatieaanvraag voor artsen ABAN (KNMG-GAIA) cluster 1 en 2 is goedgekeurd (2 punten)

Praktische informatie

Locatie

TURMAC Cultuurfabriek
Kerkstraat 27 - 6901 AA Zevenaar

Kosten

Wij vieren het 5-jarig bestaan van onze Parkinson-unit. Dit congres is ons cadeau aan jou. Deelname is gratis.

Sponsoren

Dit congres kan niet plaatsvinden zonder sponsoren. Onze bijzonder dank gaat uit naar ParkinsonNet, voor hun bijdrage aan de samenstelling en organisatie van dit congres en Drukkerij Antop voor het drukken van de uitnodigingsfolder.

Turmac foto binnenzijde