Onlangs presenteerden 4 studenten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) het resultaat van hun praktijkgerichte onderzoek ‘Happy Holistic Parkinson’. Een onderzoek gebaseerd op verbetering van de slaap van cliënten op de parkinsonafdeling op basis van complementaire zorginterventies.
Onderzoeksvraag
Dit onderzoek heeft plaatsgevonden in opdracht van One Planet Research op onze Parkinsonafdeling locatie Zevenaar gedurende de periode februari 2024 tot juni 2024 en kwam voort uit de vraag van Liemerije om te onderzoeken hoe complementaire zorginterventies de slaap van cliënten op de Parkinsonafdeling kunnen verbeteren. Rekening houdend met zowel de behoeften van de cliënten, als de vereisten, voorkeuren en competenties van de zorgverleners op de afdeling en de naasten van de cliënten.
Aanleiding
In 2021 telde Nederland 54.800 Parkinsonpatiënten. De ziekte veroorzaakt zowel lichamelijke als cognitieve problemen, waaronder ernstige bewegingsbeperkingen en slaapproblemen. In de gevorderde fase is er soms weinig ruimte voor medicatie aanpassingen en wordt er naar alternatieve interventies gekeken die de slaap verbeteren.
Complementaire zorg, zoals muziek- en aromatherapie, biedt veelbelovende oplossingen doordat het ontspanning bevordert. Binnen Liemerije is behoefte aan een standaardbeleid voor dergelijke zorginterventies om de nachtrust te verbeteren. Het onderzoek richt zich op de implementatie van deze interventies binnen het huidige werkproces.
Methodologieën en bevindingen
De studenten Fysiotherapie, Verpleegkunde, Logopedie en Ergotherapie hebben zich bij het onderzoek toegelegd op een multidisciplinaire verkenning, waarbij ze hun kennis en vaardigheden hebben gebundeld om tot bruikbare inzichten te komen.
Het heeft een mooi overzicht van hun methodologieën en bevindingen opgeleverd, die niet alleen waarde toevoegen aan het vakgebied van Parkinsonzorg, maar ook praktische inzichten bieden die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk van zorgverleners.
Conclusie
De bevindingen uit dit onderzoek tonen aan dat bewoners wisselende ervaringen hebben met slaap en motivatie voor complementaire zorg, terwijl ze de extra aandacht waarderen. Zorgverleners zeggen te weinig kennis te hebben van complementaire zorg, maar zijn bereid deze uit te breiden.
Er is echter te weinig personeel om de complementaire zorg volledig te realiseren en het betrekken van naasten hierbij wordt als ingewikkeld ervaren. Naasten geven aan geen nieuwe rol te willen aannemen, en als dit toch gebeurt, moet het kleinschalig en laagdrempelig zijn.
Aanbevelingen
Om meer complementaire zorg in te zetten op de Parkinsonafdeling van Liemerije is het van belang dat de kennis hierover bij iedereen op de afdeling wordt vergroot. Uit de interviews is gebleken dat de zorgverleners het er unaniem over eens waren dat een fysieke scholing hiervoor het beste werkt.
Er zijn een aantal complementaire interventies die regelmatig onbewust door de zorgverleners op de Parkinsonafdeling van Liemerije worden ingezet. Als zorgverleners bewust bekwaam worden met deze handelingen kunnen deze gericht worden ingezet en kan de kwaliteit van zorg worden verbeterd.
Het beste resultaat en de grootste participatie kan worden behaald als zorgverleners de naasten op een laagdrempelige manier scholen. Het is wenselijk om de complementaire zorgmedewerker meer te betrekken bij de reguliere zorg, door haar bijvoorbeeld te betrekken bij MDO’s. Hierdoor kunnen complementaire zorginterventies makkelijker worden geïntegreerd in het huidige werkproces.
Een andere benaming voor complementaire zorg zou ervoor kunnen zorgen dat de zorgverleners dit meer zien als ‘hun’ taak en niet die van iemand anders. Bijvoorbeeld de term ‘aanvullende zorg’ is passend op deze afdeling. Dit is een term die beter uitlegt wat het inhoudt: het gaat niet om iets anders, maar om iets wat erbij komt. Iets wat de zorg aanvult op een positieve manier en waardoor bewoners meer welzijn ervaren.
Suggesties voor vervolgonderzoek
Om de implementatie en toepassing van complementaire zorg op de Parkinsonafdeling van Liemerije te verbeteren, is het essentieel dat toekomstig onderzoek zich richt op het optimaliseren van de opleiding van zorgverleners op dit gebied. Door te onderzoeken welke vormen van scholing het zorgpersoneel nodig heeft en hoe deze scholing vormgegeven moet worden, kan een nieuwe stap gezet worden in het onderzoek naar de implementatie van complementaire zorg op de afdeling.
Daarnaast tonen bevindingen aan dat naasten (nog) terughoudend zijn als het gaat om het toepassen van complementaire zorg bij hun dierbaren op de afdeling. Daarom zou het waardevol zijn om te onderzoeken hoe naasten beter betrokken kunnen worden bij de toepassing van complementaire zorg.
Meer informatie?
Interesse in het complete onderzoeksrapport en/of vragen naar aanleiding van bovenstaande, neem dan contact op met Kirsty Schoenaker (Parkinson verpleegkundige) per mail: Kirsty.Schoenaker@liemerije.nl.