Ouderen met dementie

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Het is een ingewikkelde en ingrijpende hersenziekte met vaak meer dan alleen geheugenverlies. Ook kan er sprake zijn van veranderingen in karakter en gedrag. Als de ziekte erger wordt, verliest iemand steeds meer de regie over zijn eigen leven en wordt hij of zijn steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker.

Voor meer informatie over dementie kunt u bijvoorbeeld kijken op de website van Alzheimer Nederland.

Hier kunnen ouderen met dementie terecht

Alzheimer Café

Vrijwilligers van Alzheimer Nederland organiseren maandelijks een Alzheimer Café voor iedereen met een vorm van dementie en hun naasten. Elke bijeenkomst heeft een thema dat door de gespreksleider wordt uitgediept met een (ervarings)deskundige. Er is veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en het stellen van vragen, niet alleen tijdens de bijeenkomst, maar ook in de pauze of erna. Ook is er informatiemateriaal beschikbaar. De deskundige vrijwilligers staan u graag te woord. Zij doen er alles aan om een veilige en gezellige omgeving te creëren waarin iedereen tot zijn recht komt.
Om een Alzheimer Café bij te wonen hoeft u geen lid te zijn van Alzheimer Nederland, iedereen is welkom!

AN