Specialistische logopedie bij dementie verbetert kwaliteit van leven

Wist je dat veel mensen met dementie en hun naasten baat hebben bij specialistische logopedie? Vooral wanneer dit volgens de Com-mens methode gebeurt. Een behandelmethode die zich volledig richt op mensen met (beginnende) dementie.

Veel mensen met dementie hebben communicatieproblemen. Zij hebben moeite met het vinden van de juiste woorden of om een gesprek te volgen. Dit zorgt vaak voor veel frustratie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat logopedie volgens de Com-mens behandelmethode bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Ook Brenda Bouwmeester, logopedist bij Liemerije, past deze behandelmethode vaak toe bij bewoners en cliënten. Zij ziet in de praktijk dat mensen met dementie en hun naasten veel baat bij hebben bij de Com-mens methode.

Toolkit voor logopedisten

Vanuit haar goede ervaringen met de methode heeft Brenda - samen met Frieda Debets (logopedist bij Randboud UMC en bedenker van de Com-mens methode) - een toolkit voor logopedisten ontwikkeld. De toolkit bevat allerlei behandelmaterialen voor logopedisten die al volgens de Com-mens methode werken. De eerste groep logopedisten heeft inmiddels een training gehad via het Radboud UMC.

Liemerije is uiteraard trots op Brenda’s bijdrage aan de toolkit. Hierdoor kunnen er nog meer mensen met dementie profiteren van deze effectieve behandelmethode.

Informatie voor logopedisten
Ben je logopedist en wil je meer informatie over de methode of wil je deelnemen aan een training, kijk dan op deze webpagina: https://www.radboudumc.nl/onderwijs/scholingen/com-mens-logopedische-interventie

Brenda Bouwmeester met toolkit Com mens