ZorgInnotheek Liemerije enthousiast ontvangen

Zo’n drie maanden geleden ging de ZorgInnotheek bij Liemerije live en initiatiefnemers Nanda van Zadelhoff en Sanne Tilleman durven al voorzichtig van een succes te spreken. Hoewel ze het aanvankelijk best spannend vonden om live te gaan, lopen de reserveringen goed en zijn de reacties van gebruikers heel positief!

Nanda, strategisch adviseur kwaliteit, beleid en innovatie, vertelt enthousiast over het ontstaan van ZorgInnotheek. “Ik heb veel affiniteit met innovatie en de organisatie wilde meer innoveren. Dat zie je ook terug in de strategische activiteit 'Implementatie en opschaling (technologische en innovatieve) hulpmiddelen'. Bovendien lagen er artikelen ongebruikt op de plank. Toen ik hoorde dat Attent Zorg en Behandeling partners zocht om het door hun ontwikkelde online platform uit te breiden, zag ik direct een kans!”

“Ik ben ervan overtuigd dat als we technologie goed inzetten, we de kwaliteit van zorg en welzijn kunnen verbeteren.
Met de uitdagingen waar we voor staan, is dit het uitgelezen kans. De helpsoq (waarmee je moeiteloos steunkousen aantrekt) is een mooi voorbeeld
van een hulpmiddel dat medewerkers fysiek ontlast en daarmee het werkplezier kan verhogen.”
Nanda van Zadelhoff

Producten laagdrempelig testen
Met de ZorgInnotheek kunnen zorgmedewerkers laagdrempelig nieuwe, innovatieve zorgproducten testen bij onze cliënten. “Het mooie is dat Attent, De Waalboog en SurPlus ook producten testen en net als wij reviews schrijven over het gebruik,” vertelt Nanda. “Hierdoor leren we van elkaar en weten we snel welke zorgproducten goed werken en welke minder. Producten die goed bevallen, kunnen we daarna zelf aanschaffen.”

Beperkt assortiment
“In de ZorgInnotheek staan nu 9 producten en we verwachten dat daar binnenkort de Saa Bluu (een kledingbeschermer), de helpsoq en de BBrain (sprekende kalenderklok) aan worden toegevoegd,” zegt Sanne (adviseur kwaliteit en beleid). “Hiervoor luisteren we goed naar de vraag vanuit de zorgmedewerkers. En voor de toekomst zouden we nog graag de VR-bril aanschaffen.”

Uitlenen
Sanne: “Medewerkers kunnen via het platform een product reserveren. Er geldt een beperkte uitleentermijn zodat zoveel mogelijk collega’s het hulpmiddel kunnen testen. Verlenging is eventueel mogelijk en bij spoed bezorgen we (in overleg) zelfs op een andere dag. Medewerkers worden dus volledig ontzorgd.”

Meest favoriet
De Somnox (adem- & slaaprobot) is op dit moment, samen met de Moofie (beweegstok), het meest favoriete artikel. Deze werd al aangevraagd en uitgeleend toen de innotheek nog niet live was en is ook al door familie zelf aangeschaft.

"We testten de Somnox bij een mevrouw met ingewikkelde gedragsproblemen, voortkomend uit dementie. Ze had extreme loopdrang en dus een verstoorde nachtrust. We hadden al van alles geprobeerd, maar zonder effect. Toen we haar de Somnox gaven, kon ze eindelijk beter inslapen en kreeg ze meer rust. Mevrouw omarmde de Somnox. Letterlijk en figuurlijk.”
Carolien Seising, algemeen verpleegkundige

Petra Nout, woonbegeleider en organisatiebuddy, heeft inmiddels 4 producten getest bij cliënten van De Iep. Het meest enthousiast is ze over de knuffelbeesten, die voor ontspanning zorgen. Ze vindt het platform heel laagdrempelig en hoopt dat het snel wordt uitgebreid met meer producten. Ze zou het zeker aanbevelen aan collega’s.

“De zorg wordt steeds complexer en alles wat daarbij kan helpen, is meegenomen.”
Petra Nout

Marit Nass, algemeen verpleegkundige, vertelt: "De ZorgInnotheek is makkelijk in gebruik. Je ontvangt direct een mail of de reservering gelukt is. Op de gekozen datum was het aangevraagde product, de hartslag knuffel, op locatie en konden we 'm in gebruik nemen. Tussendoor heb ik via mail contact gehad om de bruikleen te verlengen, om langer te kunnen testen. Dit was geen probleem, hierin werd heel erg meegedacht!"

"Mevrouw was voor de inzet van de hartslag knuffel* in de nachten onrustig. Ze was overdag vermoeid, prikkelbaar en had daardoor een verhoogd risico op vallen. Tijdens een omgangsoverleg kwam ter sprake dat mevrouw houdt van nabijheid en de hartslag knuffel wellicht ondersteuning zou kunnen bieden. Nu is ze 's nachts wat vaker terug te begeleiden naar bed.
Mevrouw pakt de knuffel vast en gaat ermee slapen. Familie heeft nu een een eigen hartslag knuffel besteld voor mevrouw waar de parfum van haar partner op gesprayd kan worden. Dit roept hopelijk vertrouwde herinneringen op."
Marit Nass


*
De hartslag knuffel is een zacht schaapje. In zijn buik zit een hartslagknop in de vorm van een rood hart. De hartslag knop kun je naar wens aanzetten. Als je de knuffel tegen je aanhoudt voel je de hartslag.