Gerealiseerde projecten Vrienden van Liemerije

Op deze pagina leest u welke projecten mede mogelijk zijn gemaakt door de Vrienden van Liemerije.

De Qwiek.up (2022)

In april 2022 hebben de Vrienden van Liemerije aan Liemerije Zevenaar en Meulenvelden in Didam een Qwiek.up aangeboden. De Qwiek.up is een zorgondersteunend product, speciaal gemaakt voor de toepassing van belevingsgerichte zorg. Het kan cliënten op verschillende niveaus prikkels geven door middel van een audiovisuele beleving in hun eigen omgeving. Het is een mobiel apparaat dat beelden projecteert op het plafond of op de muur, ondersteund met rustgevende muziek. De Qwiek.up is erop gericht om cliënten enerzijds mentaal te activeren, maar anderzijds ook juist te laten ontspannen wanneer de situatie hierom vraagt. Op de foto ziet u activiteitenbegeleiders Liemerije Meulenvelden en Harry Koster en Piet Vonk, beiden bestuursleden van de Vrienden van Liemerije.

Qwiek.up inzet tijdens interventies (zorg)momenten

Medewerkers, vrijwilligers of familie kunnen de Qwiek.up inzetten als interventie tijdens diverse (zorg)momenten. De Qwiek.up kan op deze momenten worden ingezet ter afleiding, om de ervaring voor de cliënt positief te veranderen en het werk voor het personeel efficiënter en plezieriger te maken. Daarnaast biedt de Qwiek.up de mogelijkheid tot het bevorderen van interactie, herinneringen ophalen en snoezelen in iedere ruimte. Op deze foto ziet u de overhandiging in Zevenaar.

Quick up Meulenvelden
Quick up Zevenaar

Welzijnsactiviteit

De Qwiek.up wordt ook ingezet als welzijnsactiviteit. Dit kan zowel individueel als in groepsverband. Hierbij is het bijvoorbeeld mogelijk om samen te genieten van een concert of te bewegen met Olga Commandeur.

Belevingsgerichte zorg op wielen

De Qwiek.up kan volledig afgestemd worden op de wensen en behoeften van de cliënt. Dit komt doordat de Qwiek.up mobiel is, waardoor het mogelijk is om van iedere ruimte een snoezelruimte te maken. Daarnaast bestaat er ook nog de mogelijkheid om een gepersonaliseerde USB-stick te maken met eigen foto’s en muziek. Dit is zowel voor de zorgverlener als voor de familie gemakkelijk toe te passen.

Project Waakmanden (2017-2018)

In 2017 kregen de Vrienden van Liemerije het verzoek of zij de aanschaf van waakmanden wilde financieren. Een waakmand kan zorgen voor een ontspannen sfeer rondom het sterfbed van een dierbare. De inhoud van de waakmand kan ondersteuning en troost bieden bij het waken. Op de woonafdeling kan het gebruik van de waakmand het ingaan van de stervensfase markeren.

Een waakmand is gevuld met allerlei praktische hulpmiddelen die het waken kunnen vergemakkelijken. Dat zijn o.a. een zachte plaid, warme sloffen, cd-speler met cd’s , een gedachtebundel, aromalamp met geuroliën, massageolie, led-kaarsen. Er zitten ook boeken in voor kinderen en volwassenen en een notitieboek. Op de Hazelaar werd al een waakmand gebruikt. Door de ervaringen op de Hazelaar hebben de Vrienden van Liemerije besloten om voor elke afdeling zo’n waakmand aan te schaffen. Het blijkt een goede toevoeging te zijn van warme zorg in de laatste levensfase.

Project Muziek op Maat (2016)

De aanleiding om Muziek op Maat op te starten is onderzoek waarbij is bewezen dat bij dementie het muzikale geheugen lang intact blijft. Zo kan muziek vaak nog lang nadat het verbale vermogen afgenomen of verdwenen is, invloed uitoefenen op de stemming en het gedrag van cliënten met dementie. Het heeft als voordeel dat het mensen de mogelijkheid biedt om zich ‘af te schermen’ van afdelingsgeluiden en een persoonlijke ruimte te creëren, terwijl het cliënten in staat stelt opnieuw contact te maken met hun identiteit via favoriete muziek van vroeger.

Cliënten met dementie hebben een eigen iPod met persoonlijke muziek. Belangrijk is dat de cliënten meerdere persoonlijke afspeellijsten hebben voor verschillende stemmingen. Ook in bed kunnen de mensen van hun muziek genieten. Hiervoor zijn speciale muziekkussens beschikbaar.

Tuinkas 2014

Veel cliënten bij Liemerije hebben thuis in hun vertrouwde omgeving een tuin of moestuin gehad. In 2014 hebben de Vrienden van Liemerije het mogelijk gemaakt dat er een tuinkas in de tuin van Liemerije Zevenaar is gebouwd. Cliënten kunnen het hele jaar door genieten van de tuin en het tuinieren. Dit kan een positieve impuls geven aan de kwaliteit van leven en het gevoel van welzijn en het thuis zijn van de cliënten.

De tuinkas is helemaal afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de gebruikers. De tuinkas is ingericht met speciale kweektafels en zaaitafels, deze zijn verstelbaar op de juiste hoogte. Ook is de kas heeft een extra brede deur en een lage drempel. Zo is de tuinkas ook geschikt voor cliënten in een rolstoel. In de kas is er een aansluiting voor water en elektra. De kas wordt verwarmd door middel van twee kachels. Inmiddels is er al heel wat groente en fruit geoogst. Deze worden gebruikt bij het gezamenlijk koken, de bloemen fleuren de huiskamers op. Maar, het belangrijkste is dat de cliënten een leuke en zinvolle dagbesteding hebben.

Tuinkas 2014

Beeld en Beweging (2009-2014)

De stichting Vrienden van Liemerije heeft in de periode 2009 t/m 2014 voor het project Meer Bewegen Voor Ouderen 10 bewegingstoestellen kunnen aanschaffen om ter beschikking te stellen aan de diverse locaties van Liemerije. Het blijkt een enorm succes te zijn. De fietsen worden veelvuldig gebruikt.

Fietsfilmpjes (2014)

De cliënten “fietsen” op de bewegingstoestellen in de huiskamers. Maar dat kon veel aantrekkelijker gemaakt worden. Daarom hebben we filmpjes van 15 minuten laten maken met daarin herkenbare beelden voor de cliënten. Deze filmpjes zijn gemaakt in Zevenaar, Didam, Duiven, Lobith, Pannerden, Westervoort en een tochtje door het buitengebied. Zo kunnen de cliënten tijdens het “fietsen” kijken naar opnamen uit hun (vroegere) woonomgeving.

Tijdens het "fietsen" vertellen de cliënten vaak dat men hier vroeger dagelijks fietste. Om boodschappen te doen, op familiebezoek, naar de kerk en naar school te gaan en om te genieten van het landschap. Kortom, een feest van herkenning, en het zorgt voor beweging en contact.

MiMakker in de zorg (2010)

Twee activiteitenbegeleiders zijn in 2010 gecertificeerd als miMakker Jonnie en Kaki. Mimakker word je niet zomaar! Er wordt inleving van je verwacht in de kleine wereld van iemand met dementie.

De ontspanning die het bij de bewoner brengt is steeds weer een verrassing. Gaandeweg de opleiding werden de beide Mimakkers steeds enthousiaster, je leert kijken, voelen, je denken uit te schakelen en je te verplaatsen in een wereld die niet tastbaar is. Jonnie en Kaki geven workshops aan medewerkers zodat hun aandacht niet beperkt blijft tot dat ene Mimakker moment.

Wij als Vrienden zijn blij dat we hebben kunnen bijdragen aan een opleidingsplaats, Liemerije zorgde voor de collega want samen ben je sterk!